Konec meseca marca smo se predšolski otroci in vzgojiteljice iz vseh enot Vrtca Železniki odpravili v Dolenjo vas pri Čatežu na tridnevno aktivno počitnikovanje v dom CŠOD Čebelica. Pred odhodom smo s strahom spremljali vremensko napoved, saj sprva ni bila obetavna. A na koncu smo imeli prečudovito sončno vreme, brez kaplje dežja. Tako smo lahko izpeljali vse načrtovane aktivnosti.

Ob prihodu smo vzgojiteljice pripravile postelje, otroci pa ob igri počakali. Po kosilu smo v dveh skupinah odšli po poti škrata Čateža. Pot nas je vodila skozi gozd mimo škratovih ekoloških nasvetov. Škrat Čatež nam je ob poti pripravil določene ekološko naravnane naloge. Tako smo sestavili brezmesni jedilnik za volka, se igrali z naravnimi materiali, premagovali ovire v gozdu, vevericam pomagali pripraviti zalogo za zimo, skakali kot žabe, objemali in vonjali drevesa in še in še. Na senčnih predelih smo se lahko tudi okepali, saj je dan prej zapadlo kar nekaj snega. Polni novih vtisov smo po večerji že težko čakali, da pogledamo še v nebo. Odšli smo na nočni sprehod, na katerem nas je spremljala polna luna. Na travniku v bližini smo opazovali zvezde ter spoznali imena nekaterih.

Naslednji dan smo bili zopet polno aktivni. V manjših skupinah smo se preizkusili v plezanju na plezalni steni, iskali skriti zaklad po okolici počitniškega doma ter pod nadzorom zakurili ogenj in si na njem  pripravili popečen kruh za malico.

Zadnji večer so otroci neizmerno uživali na večerni zabavi s plesom ob disko krogli, posamezne skupine pa smo se predstavile vrstnikom s kratkim nastopom.

Kar naenkrat je bil tu zadnji dan, ko smo se pred odhodom domov, odpravili še po Zaplaških stezicah  na  Bajturn, najvišji vrh v okolici ter ob poti opazovali zanimivosti (jazbino, božično drevo,…).

Ker smo bili vse dni zelo aktivni, za dolgčas in domotožje ni bilo časa, smo si prislužili tudi prav posebna priznanja.

Darja Čufar

Dostopnost