V minulih dveh tednih smo se z otroki intenzivno pripravljali na prihajajoči Tradicionalni slovenski zajtrk. Vsi dnevi so bili posvečeni različnim vidikom te pomembne tradicije, ki poudarja lokalno pridelano hrano in spoštovanje do narave.

Otroci so se v različnih dejavnostih spoznavali z različnimi živili, ki sestavljajo zajtrk. Od ogleda procesa pridobivanja jabolka do izdelave masla, so raziskovali pomembnost lokalne hrane in tradicionalnih praks. Sodelovali so tudi v ljudskih igrah, raziskovanju gozda, molži krave ter izdelavi pogrinjkov za ta poseben zajtrk.

Poseben poudarek je bil na vlogi čebel v ekosistemu. Otroci so raziskovali čebelarjenje, pridelavo medu ter se srečali s čebelarjem, ki jim je predstavil svoje delo in jih obdaril s slastnimi medenjaki.

Vrhunec priprav je bil Tradicionalni Slovenski Zajtrk, ko smo z otroki praznovali ob posebno pripravljenem zajtrku. Dekoracijo mize so ustvarili sami, kar je dodalo osebni pridih praznovanju. Posebno presenečenje je bil obisk čebelarja, ki je otroke navdušil s svojimi zgodbami in sladkimi dobrotami.

Celoten teden je tako bil poln poučnih in zabavnih dejavnosti, ki so otroke povezale z lokalno tradicijo, hkrati pa spodbujale zavedanje o pomembnosti ohranjanja narave ter uživanja lokalno pridelane hrane.

Dostopnost