V petek, 11. 6. 2021, smo v vrtcu imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan smo zajtrk postregli na malo drugačen način. Imeli smo  posebne prtičke ter maketo panja s čebelicami. Zajtrk nam je dal prav posebno moč, ki smo jo potrebovali tekom dopoldneva. Poleg tradicionalnega zajtrka nam je v igralnici dišalo po piškotih, saj smo spekli  slastne medenjake. Prav vsak otrok je iz testa oblikoval svoje piškote in jih z veseljem odnesel domov. Upam, da ste se v krogu družine  posladkali z njimi.

V tednu pred tradicionalnim zajtrkom smo spoznavali, od kod dobimo hrano, ki smo jo v petek nato jedli pri zajtrku.

V igralnici smo si za začetek ogledali fotografije, ki so nas spodbudile k razmišljanju o lokalno pridelani hrani. Spoznali smo, da nam krava da mleko, čebele med, na jablani zrastejo jabolka, kruh pa lahko spečemo kar sami.

Spoznavali smo, od kod pride mleko. Otroci so vedeli, da mleko dobimo od krave, ki jo je potrebno pomolsti. Prave krave si sicer nismo ogledali, smo se pa odpravili do mlekomata, kjer smo si postregli s svežim mlekom. V vrtcu smo si nato sami skuhali puding in se z njim posladkali pri kosilu.

Na Jesenovcu nam je gospod Janez Mohorič razkazal svoj čebelnjak in predstavil  potek pridobivanja medu. Vsak otrok si je lahko nadel zaščitna oblačila in si od blizu ogledal, kako čebele v panj prinašajo cvetni prah. Na poti od plavža do Jesenova smo si ogledali tudi sadovnjak. Da pa je bil izlet na Jesenovec še bolj zanimiv, smo se do plavža zapeljali s kombijem.

                                                                                              zapisala: Barbara Tavčar