Nekega oktobrskega dne nas je v vrtcu obiskal »kmet Marjan«, ki se je izgubil na poti v hlev, ter nas popeljal v temo Kmetija. Malo nam je nasmetil s slamo, a nismo bili preveč jezni nanj, saj nas je nasmejal in nam predstavil, kaj počnejo ljudje na kmetiji, katere stroje in orodje uporabljajo, ter katere živali tam bivajo. Ker se v vrtcu tudi igramo, smo se s kmetom igrali gibalno igro, ter se masirali ob gibalni zgodbi Kmet gre sadit krompir.

Na temo kmetije smo si uredili kotiček, v katerem smo se kasneje tudi igrali. Spoznali smo kaj je to pašnik, ter kaj so sestavni deli pašnika. Naredili smo manjši pašnik, ki smo ga s skupnimi močmi dobro ogradili. Ob tem smo spoznali brusilni papir, ter ograjo dobro pobrusili. Iz škatel smo si ustvarili hlev, kurnik in traktor.

Poskusili smo, kako se sedi na pravem sedlu. Naš konj se sicer ni preveč hitro premikal, smo pa lahko malo dlje posedeli na njem, ter se pretvarjali, da jahamo. 

Pogledali smo si posnetke o ročni molži krave in o molži s stroji. Nato pa smo se tudi sami preizkusili v molži naše krave Liske. To je bilo šele zabavno. Tako smo pri tradicionalnem slovenskem zajtrku vedeli, od kje je prišlo mleko na našo mizo. Po zajtrku nas je obiskala kuharica Alenka in z njo smo si na deževni dan pričarali vsaj malo sonca, saj smo naredili dražgoške kruhke v obliki sončka.

Prepevali smo pesmi, poslušali pravljice, gibalno oponašali živali s kmetije, spoznavali živalske družine, se igrali s koruzo, ter s koruzo urili fino motoriko. Reševali smo didaktične igre, razvrščali slike živali v drevesni diagram, sestavljali sestavljanke, risali in barvali pobarvanke na to temo, ter še in še.

Obiskali smo kmetijo Pr Bert, kjer nam je kmet Primož pokazal prave krave, teličke, pujse, mačke, psa, zajca ter račke. Najbolj so nam bili zanimivi pujsi, ki so stegovali svoje rilčke proti nam, da bi jim dali kaj za pod zob. Izvedeli smo, da race iščejo in jedo polže, kar nam je bilo silno zanimivo, Bine pa nam je pokazal, kako nahrani zajčka. Kmet Primož nam je razkazal stroje, tako smo videli nakladalno, mali traktor in kasneje smo poiskali še »tavečji« traktor. Prav vsak izmed nas je lahko sedel v traktor. Na kmetiji smo za malico pojedli sadje, ki so ga nam tam pripravili. Za konec pa nas je kmet Primož, kar s traktorjem zapeljal do vrtca in to na prikolici. To je bilo šele doživetje dneva.

Vsi smo mnenja, da je na kmetiji prav zares lepo.

Dostopnost