»Kje dobimo mleko?«

»V hladilniku.« »V trgovini.« »Kupimo ga.« »V štali.« »Pomolzemo ga.«

 

Spoznavali smo, kako v našem okolju pride mleko od krave do skodelice na domači mizi.

Ročno in strojno molžo mleka smo si ogledali na video posnetkih, informacije iskali v poučnih gradivih. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj praktičnih izkušenj, ki smo si jih pridobili tekom izvajanja projekta.

S kombijem smo se odpravili v Smolevo, kjer smo preživeli pestro, zanimivo, tudi delavno dopoldne. Gospa Olga Torkar nam je predstavila njihovo kmetijo. Ogledali smo si živali v hlevu, pobožali kravo, hranili kokoši… Nato nam je Gašper Pokorn predstavil koso in košnjo trave. Preizkusili smo se v grabljenju trave, nošnji polnega koša… Vmes smo si prislužili malico, po opravljenem delu pa sprostitev ob igri in osvežitev z mlečnim sladoledom.

Odpravili smo se do bližnjega mlekomata. Zanimalo nas je, kako »kravica Liska, ki nam dnevno postreže s svežim mlekom« na mlekomatu, dobi mleko. Janez Benedičič nam je pokazal »posebno posodo«, polno mleka, ki jo potrebuje za prevoz mleka od kmetije do mlekomata. Povedal nam je, kako živijo krave na njihovi kmetiji, s čim se hranijo. Ko smo si ogledali notranjost mlekomata in postopek polnjenja, nam je postregel s senenim mlekom. Zaželeli smo: »Na zdravje!« »Mrzlo, zelo mrzlo, zebe, zelo okusno…« »Mmmm!« »Prosim, jaz bi še.« Zaradi belih mlečnih brkov pod našimi nosovi je bila prijetna izkušnja tudi zabavna. Tako smo obeležili Svetovni dan mleka.

Iz mleka, ki smo si ga natočili na mlekomatu, smo si skuhali puding, s katerim smo se posladkali po kosilu. Spoznali smo, v katere mlečne izdelke se lahko spremeni mleko. Opazovali smo njihovo strukturo, jih okušali, vonjali, primerjali, poimenovali… »Skuštrana smetana« – tako so otroci poimenovali nepasirano skuto. Mišice smo si trenirali ob izdelovanju masla. Z njim smo si namazali mini kruhke in vse pojedli. S pomočjo malega gospodinjskega strojčka smo pripravili okusen bananin napitek…

Seveda so otroci s pripovedovanjem različnih doživetij te tematike v domačem okolju delili svoja spoznanja med vrstnike.

Vsem zunanjim udeležencem projekta se iskreno zahvaljujemo za poučne izkušnje.