Otroci v skupini Srnice, smo se med zimskimi meseci spoznavali z lesom, ga obdelovali , ter se z njim veliko igrali.

Peš smo odšli na Žago Kavčič, kjer nam je Brane pokazal delovanje žage. Vmes smo si nekateri prav morali pokriti ušesa, saj je kar ropotalo. Pokazal nam je njegovo delavnico, kjer smo si pogledali narejene gajbice, ter še nekaj strojev in orodja. Na koncu pa nam je Brane pomagal pri izdelavi ptičje krmilnice. Ptičjo krmilnico smo v vrtcu pobarvali in porisali, ter vanjo nasuli ptičja semena. Postavili smo jo na polico pred šolo, kamor smo hodili preverjat, če se ptice hodijo hranit.

Les smo razvrščali po barvi in teži. Prav tako smo ugibali, kateri kos lesa bo potonil, ter kateri ne. O kako smo bili presenečeni, ko je najtežji kos lesa, za katerega smo bili prepričani, da bo potonil, plaval na vodi. Prava čarovnija. Potem sta nam vzgojiteljici povedali, da le redka vrsta lesa-ipe, zaradi svoje goste strukture potone, ostali les pa plava.

Z lesom smo se veliko igrali, sestavljali stolpe in hiše. Igrali smo se z oblanci, žagovino in sekanci. Celo štafetne igre z lesom smo imeli, kjer smo zelo zagnano tekmovali. Poskusili smo hoditi s hoduljami, kar sploh ni bilo tako enostavno.  

Izdelali smo dve svoji igri- lesen spomin, ter didaktično igro po zgodbi Drevo Krištof, ter jo poimenovali Prijazno drevo.

Les smo prepoznavali v raznih predmetih, ga brusili, barvali in vanj zabijali žeblje.

Vmes nas je obiskala še cvetličarka Jana Habjan, s katero smo ustvarili zelo lepe aranžmaje za naše mamice. Naučila nas je, kako se pravilno namoči gobo za rože. Vsi smo pazili, da goba ni ostala predolgo v vodi in Jano opozorili, ko je potonila. Ker pa si tudi atiji nekaj zaslužijo, smo za njih naredili lesene obeske.

Za konec zime , se je naš Palček Pohajalček odselil nazaj v gozd. Pustil nam je lesena polena iz katerih smo naredili vsak svojega lesenega palčka, ki krasijo našo garderobo in čakajo na toplo pomlad.

Dostopnost