V Ribicah letošnje leto raziskujemo življenje rastlin. Vedno znova nas očarajo s svojo lepoto in čarobnostjo.

S poizkusi na sobnih rastlinah smo ugotovili, da rastline za življenje potrebujejo vodo, svetlobo in zrak. Eno od rastlin smo pokrili s polivinilasto vrečko in opazili, da se je vrečka zarosila, ker je rastlina dihala skozi listke. Drugi rastlini smo z aluminijasto folijo pokrili list in ga čez dva tedna odkrili. Ugotovili smo, da je list porumenel, ker ni imel svetlobe. Tretja rastlina je zaradi premalo vode uvenela, po zalivanju pa se je ponovno opomogla in postala pokončna. Kaj pa hrana? To zmore rastlina v listkih priskrbeti sama zase, hkrati pa je to lahko hrana tudi za ljudi in živali. Tudi mi v vrtcu poskrbimo zase in ljubeče skrbimo en za drugega, kar ustvarja prijetno čustveno klimo.

Čudovit rastlinski svet nas prevzame tudi ko se odpravimo v gozd. To je najboljši kraj za igro in raziskovanje. Koliko listja in plodov je ostalo od jeseni! Radi se odpravimo tudi na vrt, kjer skrbimo za zeliščni vrtiček. Opazili smo že nekatere spremembe pri meti in melisi, ki smo ju posadili v jeseni. Pojavili so se že prvi listki. Z lopatkami in grabljicami smo skrbno razrahljali prst okoli rastlin, kar bo izboljšalo pogoje za rast. Občasno obiščemo tudi »našo« jablano na vrtu pri igrišču, ki si jo ogledujemo že od jeseni in spremljamo njene spremembe.

S pustom smo preganjali zimo in skoraj že priklicali pomlad. Kar poglejte, kako nam s svojimi toplejšimi dnevi riše nasmehe na obrazih in iskrice v očeh!