Kaj smo raziskovali? Na sprehodih smo spoznavali našo okolico, poimenovali naselja, predele, bližnje hribe. Na nekatere hribe smo se tudi povzpeli ter z vrha opazovali našo dolino. Otroci že znajo poimenovati bližnje vrhove, poznajo tudi pravljice kako so nastala imena, predvsem jim je všeč pravljica o malem kovaču in divjem možu.

Raziskovali smo tudi, kako so tukaj živeli včasih. Obiskali smo Muzej Železniki, na sprehodu skozi stari del pa opazovali starejše stavbe in njihove značilnosti. Zelo radi smo se ustavljali pred vhodom v rudniški rov na Racovniku ter opazovali table zanimivosti.

Seveda nismo mogli mimo najznamenitejšega objekta, plavža. Le-tega smo tudi zašili ter narisali v akvarelni tehniki.

Z zanimanjem pa smo poslušali tudi ga. Uršulo Bernik, ko nam je prišla v narečnem jeziku povedat nekaj zanimivosti in značilnosti iz preteklosti v našem kraju.

Obiskal nas je tudi škrat izpod plavža, otroci so ga poimenovali Krištof, se z nami igral orientacijo ter nas spodbudil, da smo si izmislili izštevanko Kovač iz Železnikov. Veliko jo pripovedujemo ter ritmično spremlajmo z igranjem na žeblje.

»En kovač iz Želez’nkov,
Zmerej delov tov tov tov,
Zmerej delov tov tov tov.
En, dva ,tri, kovač si zdej ti!«

Ugotovili smo, da otroci včasih niso hodili v vrtec, igrali pa so se igrico V šternco gledat, odrasli pa so plesali Kovtre šivat.

Z raziskovanjem Železnikov in naše Selške doline bomo še nadaljevali, saj moramo spoznati še kar nekaj zanimivosti, med drugim tudi čipko ter dražgoški kruhek.