Cilj letošnjega projekta programa Ekošole je ozaveščati otroke o pomenu zdravja na temo Zdrava hrana in prehrana ter trajnostni razvoj: izziv današnjega časa.

Vzgojiteljici Sonja Bergant in Polonca Pokorn sva z vključitvijo v projekt želeli seznaniti in ozaveščati otroke, kako s primernim ravnanjem s hrano ter uporabo lokalnih sestavin skrbimo za svoje zdravje in prispevamo k varovanju okolja. Projekt sva poimenovali Sezonsko, lokalno, domače-diši drugače.

Jeseni smo na obiskih v lokalnem okolju in pri kuharskih dejavnostih v naši igralnici spoznavali, da je najbolj zdravo uživanje svežih in presnih pridelkov. Ker je teh v izobilju le v jesenskem času, ostanek primerno shranimo ali predelamo v ozimnico. Skuhali smo paradižnikovo omako, slivovo marmelado, gosti sok iz jabolk in korenja ter sušili jabolčne krhlje. Vse smo shranili v reciklirano embalažo. Poskrbeli smo za dekoracijo in označitev sestavin. Tako smo v male zabojčke pripravili ozimnice, katere so otroci v zimskem času na različne načine porabili v domačem okolju. Iz melise in mete smo skuhali zeliščni sirup, na delavnici peke Pr` Martinšk smo spekli medenjake. V prednovoletnem času smo strli orehe in zmleli jedrca, ki smo jih uporabili za nadev pri peki orehove potice. Za praznik mamic smo pod vodstvom Damjane Kaplja izdelali Dražgoške medene kruhke. V pomladnem času ob bivanju v naravi priložnostno spoznavamo užitne rastline in njihovo uporabo ter primerno, odgovorno ravnanje z rastlinami.

K uspešni izvedbi projekta so prispevali tudi starši. Vsi so svojim otrokom omogočili, da so v domači kuhinji pripravili izbrano jed in izdelali recept za predstavitev v vrtcu. Vse kuharske dejavnosti smo s fotografijami, otroškimi risbami in besedami zbrali v skupni knjigi receptov. Naša zgodba bo imela različne možnosti nadaljevanja v domačih kuhinjah tudi, ko bodo otroci že zapustili vrtec.

Za predstavitev aktivnosti projekta, 18. 3. 2023, na stojnici sejma Altermed & Green Vita v Celju smo  prejeli Zlato priznanje.

Plakate s fotografijami dejavnosti projekta bomo predstavili širši javnosti tudi z razstavo v krajevni knjižnici Ivana Tavčarja na Češnjici.

 

Dostopnost